Jak zvýšit rozmanitost mikrobioty ve střevě a předejít nemocem?

Lidé s vysokou rozmanitostí střevního mikrobiomu ve střevě mají vyšší imunitu a lépe předchází chorobám

Zajímá mě více

Tak, že vytvoříme ve střevě prostředí, které vítá a podporuje mnoho různých druhů bakterií, prostředí bohaté na živiny a to zejména na – mikrobiotou zužitkované sacharidy.

Jelikož mikrobiota do velké míry reaguje na dietní změny, rozumná rozhodnutí ohledně stravy mohou mimořádně efektivním způsobem zlepšit stav vaší  mikrobioty  ve střevě.

Změna stravy se může projevovat různými směry  – pozitivně i negativně.

Navýšení příjmu sacharidů vede k velice rychlé změně mikrobioty. Naopak jejich odstranění ze stravy zapříčiní také rychlou změnu , která  bude ale pro zdraví nepříznivá.

Řešení  spočívá ve  správné životosprávě, která je  naprosto klíčová.  Je tedy třeba z dlouhodobého hlediska dbát na správný jídelníček  pro naše přátelské  bakterie. protože mikrobiota na změny stravy reaguje velice rychle.

Bakterie v našem střevě potřebují  správnou potravu a ze všeho nejvíce milují sacharidy a ty jim dodáváme ze dvou hlavních zdrojů z MZS – mikrobiotou zužitkovaných sacharidů obsažených  ve vláknině a z ochranné vrstvy hlenu pokrývající  střevní stěnu . V ideálním případě by většina sacharidů pro bakterie měla  pocházet ze stravy, protože sliznice funguje jako bariéra držící bakterie na uzdě.

Povzbudíme-li mikroby k tomu, aby živiny brali nejčastěji z této bariéry /např. tím  že odepřeme sacharidy ve stravě/ , zvyšujeme tak riziko vzniku střevní komunity  tzv.  patogenních bakterií , které nám neprospívají  neboť se specializují  na konzumaci hlenu, což by ve výsledku mohlo vést k narušení naší ochranné vrstvy a k propustnosti střevní stěny.

Jak vidíte , strava je velice důležitá a proto  bychom se při rozhodování  co si naložíme na talíř, měli  zamyslet nad tím, co nejlépe zasytí mikroby na konci trávicího systému.

Dnešní doba je taková, že potraviny obsahují mnohem méně živin, vitamínů a stopových prvků,ale i rozpustné vlákniny, která je hlavním palivem pro naše přátelské bakterie.

Snídaně sestávající se z vajec, slaniny, bílého pečiva, džusu bez dužiny, tak vašim mikrobům ve střevě neposkytnete vůbec žádné PALIVO  pro výrobu mastných kyselin s krátkým řetězcem. Následuje li po snídani podobný oběd, připravíte své mikroby o další chod.  A když takový den zakončíte kouskem masa, bramborovou kaší a dvěma růžičkami brokolice, vaše mikrobiota dostala jen minimum potřebných sacharidů .

Za takových podmínek se můžete spolehnout, že připravujete  živnou půdu pro patogenní bakterie, které se živí hlenem ve střevní sliznici a tím ohrozíte ochranou bariéru, kterou si vaše tělo postavilo pro udržování mikrobů v bezpečné vzdálenosti.

Jestliže se stejný scénář odehrává den co den, organismu hrozí riziko, že imunitní systém spustí poplach a zaútočí prostřednictvím zánětu tlustého střeva .

Ochrana střevní sliznice před patogenními mikroby je jedním z důvodů proč bychom měli jíst více sacharidů.  Avšak pro zajištění vysoké variability střevní mikrobioty,  která je důležitá pro udržení vašeho zdraví a imunity,  je  zapotřebí  mít  bohatou  stravu  nejen na sacharidy.

Dalším důležitým článkem je maso v omezeném množství,  Dále bychom měli omezit spotřebu nasycených tuků , které škodí  a mají vliv na rozmanitost střevní mikrobioty.  Živočišné  tuky podporují  množení patogenní mikrobioty, která dokáže spustit  nejen střevní záněty.

Poslední součástí stravy prospívající střevní mikrobiotě je příjem užitečných mikrobů neboli PROBIOTIK .

Lidé s vysokou rozmanitostí  střevního mikrobiomu mají vyšší imunitu a dokáží tak lépe  předcházet chorobám.

zdroj: Kniha ZDRAVÁ STŘEVA

Všechny články v blogu