Jak dlouho budete žít? To prozradí bakterie ve vašich střevech.

Stárnutí člověka a zvýšení rizika úmrtí určují zásadním způsobem střevní bakterie.

Zajímá mě více

Stárnutí člověka a zvýšení rizika úmrtí určují zásadním způsobem střevní bakterie. Jejich složení se během života dosti výrazně mění. Např. bifidobakteríí, které bývají označovány jako ,,bakterie věčného mládí,, mívají kojenci ve střevě až devadesát procent, u sedmdesátiletého seniora však bývá jejich množství sníženo na pouhé tisíciny procenta.

 

V Brně proto vznikl projekt pro studium mikrobiomového stáří, který přináší nový pohled na určování věku člověka, a dokonce určení rizika předčasného umrtí, na základě studia složení střevního mikrobiomu. Čeští vědci tak umějí predikovat délku života a riziko předčasného úmrtí na základě určení mikrobiomového věku jedince.

V rámci projektu analyzovali výzkumníci přes čtyři tisíce vzorků mikrobimů a na základě jejich vyhodnocení vyvinuli algoritmus pro stanovaní skutečného věku podle zastoupení  jednotlivých bakterií. Projekt úzce spolupracuje s Masarykovou univerzitou, která se zabývá studiem mikrobiomu a jeho vlivu na lidské zdraví, např. rakovinu tlustého střeva, antibiotickou rezistenci u  bakterií apod.

Vláknina a probiotika místo stresu a konzervantů

 

Poznání mikrobiomového věku, představuje důležitý ukazatel zdravotní kondice,který nejenže odhalí stáří člověka, ale současně může predikovat i riziko vzniku řady onemocnění včetně těch smrtelných. Díky včasnému odhalení velkého rozporu mezi nominálním věkem jedince a jeho věkem mikrobiomovým lze totiž nepříznivý trend zastavit a změnou životního stylu předejít fatálním důsledkům

Kromě nadužívání antibiotik a konzumace potravin s konzervanty, které v řadě případů způsobují stárnutí mikrobiomu, lze totiž na střevní bakterie působit také pozitivně.

Mezi možnosti omlazování střevní mikroflóry patří konzumace fermentovaných mléčných pokrmů, jako jsou jogurty a kefíry, nebo fermentované zeleniny (tedy kvašené zeleniny).

Nejmodernější forma omlazováni mikrobiomu je postavena na individualizovaném přístupu obohacování střevního mikrobiomu probiotickými bakteriemi.

více o individualizovaném přístupu a probiotikách šitých na míru zde:) https://ivetaskrivanova.cz/probiotika-na-miru/


Zdroj: Vitalia.cz

Všechny články v blogu